Ciasto z wiśniami

    Ciasto z wiśniami

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 15 osób

    Proste i szybki ciasto z wiśniami. Równie pyszne ze śliwkami, można je upiec z kruszonką na wierzchu lub bez.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 szklanki maślanki
    • 3/4 szklanki oleju roślinnego
    • 500 g wiśni, wydrylowanych
    • Kruszonka (opcjonalnie)
    • 100 g mąki pszennej
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę lekko natłuścić lub wyłożyć papierem peragaminowym.
    2. Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę.
    3. W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem, maślanką i olejem. Dodać jajka z cukrem i delikatnie wymieszać.
    4. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch ułożyć wiśnie (lub połówki śliwek).
    5. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i posypać owoce.
    6. Piec przez 50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis