Muffiny jabłkowe

  • 4polubienia
  • 1godz.

Wspaniałe jabłkowe muffiny. Na śniadanie, podwieczorek lub jako słodką przekąskę. Smacznego.

Jenn Hall

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 ml (3/4 szklanki) soku jabłkowego
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 125 g (1 szklanka) jabłek - obranych, wydrążonych i pokrojonych w drobną kostkę

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Nagrzać piekarnik do 205°C. Wysmarować tłuszczem dna lub wyłożyć papierem do pieczenia 12 foremek do muffinów.
  2. W średniej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. W małej misce dobrze wymieszać sok jabłkowy z olejem i jajkami. Dodać suche składniki, wymieszać tylko tyle, aby składniki zwilgotniały (ciasto będzie grudkowate). Dodać posiekane jabłka, lekko wymieszać.
  3. Wlać do foremek do 2/3 ich wysokości. Piec przez 18 do 22 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Studzić przez 1 minutę przed wyjęciem z foremek. Podawać ciepłe.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

jol_ka
autor:
0

Przepyszne babeczki, bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mają jedną wadę - szybko znikają dziś znów je upiekę - 15 paź 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie