Muffiny jabłkowe

    Muffiny jabłkowe

    12polubień
    1godz.


    Zrobione przez 363 osoby

    Wspaniałe jabłkowe muffiny. Na śniadanie, podwieczorek lub jako słodką przekąskę. Smacznego.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 180 ml (3/4 szklanki) soku jabłkowego
    • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 125 g (1 szklanka) jabłek - obranych, wydrążonych i pokrojonych w drobną kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 205°C. Wysmarować tłuszczem dna lub wyłożyć papierem do pieczenia 12 foremek do muffinów.
    2. W średniej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. W małej misce dobrze wymieszać sok jabłkowy z olejem i jajkami. Dodać suche składniki, wymieszać tylko tyle, aby składniki zwilgotniały (ciasto będzie grudkowate). Dodać posiekane jabłka, lekko wymieszać.
    3. Wlać do foremek do 2/3 ich wysokości. Piec przez 18 do 22 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Studzić przez 1 minutę przed wyjęciem z foremek. Podawać ciepłe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Przepyszne babeczki, bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mają jedną wadę - szybko znikają dziś znów je upiekę - 15 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis