Tartaletki tiramisu

    Tartaletki tiramisu

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne mini-tarty a la tiramisu. Babeczki z ciasta filo napełnione serkiem mascarpone. Idealny rozmiar dla dbających o linię!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego
    • 2 łyżki masła, roztopionego
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 250 g serka mascarpone
    • kilka łyżeczek kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Przygotować foremki do muffinów, najlepiej jak najmniejsze, wyłożyć je papilotkami lub natłuścić.
    3. Rozmrożone wcześniej ciasto filo posmarować masłem, będzie wtedy bardziej elastyczne i nie będzie się łamać. Ciasto trzeba posmarować od razu po rozmrożeniu, aby nie obeschło. Pokroić na kwadraty o rozmiarze pasującym do foremek.
    4. Przenieść ciasto do foremek, wyłożyć nim dno i boki, tworząc koszyczek. Brzegi przyciąć nożyczkami. Piec przez 5-7 minut.
    5. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać serek i wymieszać. (Można dodać nieco kawy rozpuszczalnej.)
    6. Nakładać krem do upieczonych babeczek i posypać kakao.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis