Drożdżowe bułeczki z makiem

    Drożdżowe bułeczki z makiem

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Wspaniłe bułeczki. Uwielbiam to ciasto drożdżowe, ale jak masz swoje ulubione, to z powodzeniem możesz je zastąpić w tym przepisie. Do nadzienia dodaję trochę rodzynków i orzechów, ale Ty nie musisz, jak nie chcesz. Ciasto najlepiej wyrasta na suszonych drożdżach.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 15 g (5 łyżeczek) suszonych drożdży (lub 50 g świeżych)
    • 0,5 litra (2 szklanki) ciepłego mleka
    • 100 g (0,5 szklanki) cukru + 2 łyżki
    • 150 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
    • 3 jajka
    • 1 kg (7-8 szklanek) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • Nadzienie
    • 2 szklanki maku
    • mleko do namoczenia
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki miodu
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 4 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
    • 50 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 białko
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka wody do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 szklanki mąki. Wymieszać.
    2. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 minut, aż dwukrotnie podwoją objętość. W międzyczasie zamieszać parę razy.
    3. Dodać margarynę, jajka, cukru, soli i pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto - powinno być miękkie i elastyczne - wyrabiać przez 7-8 minut.
    4. Włożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    5. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak wsypać do rondelka i zalać mlekiem w takiej ilości, aby przykryło mak. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Odcedzić i zmiksować mak w blenderze. (Można w ogóle nie miksować.) Dodać miód, cukier, rodzynki, orzechy, masło i pianę ubitą z białka, dobrze wymieszać.
    6. Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić je na trzy części. Każdą rozwałkować na płat szeroki na 25 cm. Wyłożyć nadzienie, zostawiając 2 cm od brzegu. Ciasno zwinąć w roladę.
    7. Rolady pokroić na kawałki o grubości 3-4 cm. Układać na natłuszczonej blaszce przekrojoną stroną do góry i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    9. Rolady posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 20-25 minut.

    rada

    Bułeczki najlepiej przechowywać w woreczku lub zamkniętym pojemniku, aby nie wysychały.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis