Ryba w cieście francuskim z czerwoną papryką

    Ryba w cieście francuskim z czerwoną papryką

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Niesamowicie aromatyczne, delikatne i przepyszne danie. Ryba zawinięta w lekkie ciasto francuskie. Można użyć dowolnego rodzaju ryby.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
    • 250 g filetu z ryby
    • 4 łyżki sera feta lub koziego
    • 50 g pieczonej papryki, pokrojonej w paski
    • 1 gałązka tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ciasto odłożyć w temperaturze pokojowej na 30 minut aby rozmarzło.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    3. Ciasto przekroić wzdłuż na 2 prostokąty.
    4. Rybę przekroić na dwa kawałki. Każdy ułożyć na prostokącie ciasta. Oprószyć solą i pieprzem.
    5. Wierzch posypać serem i na nim ułożyć paski papryki. Jeśli używasz świeżej papryki, należy ją najpierw lekko zrumienić na patelni lub zblanszować.
    6. Dodać tymianek i zawinąć brzegi tak, aby przypominały sakiewkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem aby zawiniątko się trzymało. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
    7. Piec przez 30 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis