Jajecznica z kurkami

    Jajecznica z kurkami

    7polubień
    30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Kiedy w sklepach pojawią się kurki, robię tę jajecznicę. Przepis jest bardzo prosty, klasyczny. Moim zdaniem nie potrzeba dodawać zbędnych elementów, bo smak kurek broni się sam!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 2 garście kurek
    • 1 łyżka masła
    • pieprz do smaku
    • 2 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 2 łyżeczki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kurki oczyścić - NIE MYĆ! Najlepiej oczyścić je z paproszków i z ziemi pędzelkiem. Pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Na patelni stopić masło na średnim ogniu i na gorące wrzucić kurki. Doprawić pieprzem. Smażyć przez kilka minut, aż będą miękkie i rumiane, ale nadal jędrne.
    3. W międzyczasie w miseczce roztrzepać jajka. Nie solić! (Sól sprawia, że jajka zmieniają konsystencję! Posolić można dopiero jajka, które się ścięły.)
    4. Dodać jajka do podsmażonych grzybów i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jajka się lekko ścięły. Nie można smażyć jajek na zbyt dużym ogniu, bo będą suche.
    5. Dodać śmietanę, wymieszać i lekko posolić całość.
    6. Podawać na tostach z białego lub ciemnego pieczywa.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    oleńka
    autor:
    1

    Pyszna! - 22 wrz 2016

    damian2n
    autor:
    0

    tradycyjne i pyszne. - 16 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis