Jajecznica z kurkami

    (2)
    30 min

    Kiedy w sklepach pojawią się kurki, robię tę jajecznicę. Przepis jest bardzo prosty, klasyczny. Moim zdaniem nie potrzeba dodawać zbędnych elementów, bo smak kurek broni się sam!

    apfel

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 8 osób

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 2 garście kurek
    • 1 łyżka masła
    • pieprz do smaku
    • 2 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 2 łyżeczki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kurki oczyścić - NIE MYĆ! Najlepiej oczyścić je z paproszków i z ziemi pędzelkiem. Pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Na patelni stopić masło na średnim ogniu i na gorące wrzucić kurki. Doprawić pieprzem. Smażyć przez kilka minut, aż będą miękkie i rumiane, ale nadal jędrne.
    3. W międzyczasie w miseczce roztrzepać jajka. Nie solić! (Sól sprawia, że jajka zmieniają konsystencję! Posolić można dopiero jajka, które się ścięły.)
    4. Dodać jajka do podsmażonych grzybów i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jajka się lekko ścięły. Nie można smażyć jajek na zbyt dużym ogniu, bo będą suche.
    5. Dodać śmietanę, wymieszać i lekko posolić całość.
    6. Podawać na tostach z białego lub ciemnego pieczywa.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    oleńka
    autor:
    1

    Pyszna!  -  22 wrz 2016

    damian2n
    autor:
    0

    tradycyjne i pyszne.  -  16 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)