Babeczki z jagodami

    Babeczki z jagodami

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne kruche babeczki napełnione bitą śmietaną i jagodami. Ciasto łatwo się przygotowuje a reszta to też nic trudnego!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Kruche ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g cukru pudru
    • 200 g masła
    • 1 żółtko
    • Nadzienie
    • 200 g śmietany 30%
    • 4 łyżki cukru
    • 400 g jagód

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Mąkę wysiekać z cukrem, masłem i żółtkiem. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut przykryte ściereczką.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremki do babeczek.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Nawinąć na wałek i przenieść na ustawione obok siebie foremki. Położyć na foremkach i wciskać do środka, wylepiając je ciastem palcami.
    4. Piec przez 20 minut.
    5. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Jagody opłukać.
    6. Upieczone i przestudzone babeczki napełniać jagodami i polać bitą śmietaną.

    rada

    Śmietanę najlepiej mocno schłodzić przed ubijaniem. Miska do ubijania i trzepaczki muszą być czyste i najlepiej też mocno schłodzone. A więc najlepiej wstawić wszystko do lodówki na pół godziny przed ubijaniem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis