Konfitura malinowa

    Konfitura malinowa

    3polubienia
    4godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna domowa konfitura z malin. Nie wymaga dużo pracy, a dobrze ją mieć na zimę, żeby dodać do herbatki.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików po 300 ml

    • 3 kg malin
    • 2 kg cukru
    • 2 szklanki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Dojrzałe maliny przebrać, opłukać i odsączyć na sitku.
    2. W garnku wymieszać wodę z cukrem, dodać maliny. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania z powierzchni zbierać tworzącą się pianę.
    3. Wyparzyć słoiki. Gdy konfitura zgęstnieje, zdjąć z ognia i przekładać do słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis