Racuszki z kaszą manną

    Racuszki z kaszą manną

    8polubień
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pulchne i smaczne racuchy z dodatkiem kaszy mannej i naturalnego jogurtu. Doskonałe na obiad lub podwieczorek.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki kaszy mannej
    • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • 3-4 łyżki cukru pudru
    • 1 szczypta soli
    • 1/2 litra kwaśnego mleka
    • olej do smażenia
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W misce wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę o konsystencji budyniu. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać odrobinę wody mineralnej niegazowanej.
    2. Na patelni rozgrzać olej, chochelką nakładać ciasto i smażyć placuszki po obu stronach na złoty kolor.
    3. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis