Racuszki z jabłkiem i dżemem

    Racuszki z jabłkiem i dżemem

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne racuchy z dodatkiem kwaśnego mleka i z jabłkami. Dzieci za nimi przepadają - można je podać na obiad albo na śniadanie.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jabłka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3-4 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • 1/2 litra kwaśnego mleka
    • 1 jajko
    • olej do smażenia
    • dżem wiśniowy do smarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.
    2. W misce mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, mlekiem i jajkiem. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody mineralnej niegazowanej.
    3. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
    4. Na patelni rozgrzać olej, ciasto nalewać chochelką i smażyć z obu stron przez 3-5 minut.
    5. Przed podaniem udekorować dżemem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis