Udka kurczaka z jabłkami

    Udka kurczaka z jabłkami

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Udka kurczaka nadziewane rozmarynem i jabłkami, duszone w jabłkowym musie. Ciekawe danie na rodzinny obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 udka z kurczaka, ze skórą
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 słodkie jabłko
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1 szklanka musu lub przecieru jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Z udek wyciąć kość. Mięso lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem z obu stron.
    2. Jabłko obrać i pokroić w kliny. Włożyć do środka każdego udka, dodać rozmaryn.
    3. Udka zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.
    4. Na rozgrzanej patelni smażyć roladki, cały czas odwracając. Nie potrzeba dodawać oleju.
    5. Po 15 minutach dodać mus jabłkowy, lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis