Ciastka francuskie z serkiem śmietankowym

    Ciastka francuskie z serkiem śmietankowym

    Zdjęcie do przepisu: Ciastka francuskie z serkiem śmietankowym
    1

    Ciastka francuskie z serkiem śmietankowym

    (0)
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo proste i niesamowicie pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego. Robię je z dżemem jeżynowym, ale można dodać inny, ulubiony.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g (1 płat) mrożonego ciasta francuskiego
    • 150 g serka śmietankowego
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 4 łyżki gęstego dżemu jeżynowego
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Ciasto rozmrażać przez 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C.
    3. Ciasto pokroić na kwadraty.
    4. Serek zmiksować z cukrem i wanilią. Nakładać po łyżeczce na środek kwadratów. Na wierzch dodać odrobinę dżemu.
    5. Ciastka posmarować jajkiem. Piec przez 25 minut.

    sposób podawania

    Ciastka można ozdobić świeżymi jeżynami i gałązkami rozmarynu.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis