Pstrąg pieczony z ziołami

    Pstrąg pieczony z ziołami

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Fantastycznie aromatyczny pstrąg pieczony z ziołami i limonką. Najlepiej użyć świeżego koperku, estragonu, szałwii i rozmarynu. Zamiast limonki można dać cytrynę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cały pstrąg (600 g)
    • 1 bukiet przypraw (koper, estragon, szałwia, rozmaryn)
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 limonka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Pstrąga oczyścić, usunąć płetwy i skrzela, umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i masłem.
    3. Do środka włożyć szałwię i natrzeć solą.
    4. Limonkę pokroić w cienkie plasterki. Pstrąga naciąć w kilku miejscach na grzbiecie i powtykać w nacięcia plasterki limonki.
    5. Ułożyć rybę na blaszce i piec przez 20-30 minut. Jeśli zbyt szybko się zrumieni, należy ją przykryć folią aluminiową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis