Pieczarki zapiekane po rosyjsku

    Pieczarki zapiekane po rosyjsku

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne i proste danie - pieczarki zapiekane ze śmietaną i serem. Jedno z ulubionych dań w mojej rodzinie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g pieczarek
    • 2 łyżki + 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 150 g sera żółtego, startego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    2. Pieczarki pokroić na ćwiartki i podsmażyć na oleju. Jeśli pieczarki są małe, nie trzeba ich kroić. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając, aż się zrumienią. Pieczarki nie powinny uwolnić soków.
    3. Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę na rumiano.
    4. Do pieczarek dodać śmietanę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    5. Na wierzch dodać cebulę. Przyprawić solą i pieprzem i posypać serem.
    6. Piec przez 15-20 minut, na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis