Gnocchi w sosie pieczarkowym

    Gnocchi w sosie pieczarkowym

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Domowe gnocchi z ziemniaków w towarzystwie pieczarkowego sosu z dodatkiem sera Gruyere - wspaniały posiłek pełen pysznych smaków!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • sól do smaku
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 250 g pieczarek, posiekanych
    • 1 szklanka śmietany
    • natka pietruszki do smaku
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g sera Gruyere

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki ugotować. Utłuc na puree, dodać sól, jajko i - mieszając - stopniowo dodawać mąkę (im mniej dodasz mąki, tym kluski będą delikatniejsze). Mąkę należy dodawać kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe - dzięki temu ciasto zarobi się łatwiej i będzie elastyczniejsze. Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na wałek i pokroić na małe kawałki.
    2. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać gnocchi, a od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze przez 3-4 minuty.
    3. W międzyczasie na oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Dodać śmietanę i zagotować. Dodać sól, pieprz, natkę oraz ser.
    4. Gnocchi przełożyć do sosu za pomocą łyżki cedzakowej, wymieszać i zagotować. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis