Morelowa zupa z soczewicą

    Morelowa zupa z soczewicą

    5polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 306 osób

    Zupa z soczewicy z słodko-pikantną nutką. Smakuje pysznie z ciepłą kromką czarnego chleba grubo posmarowaną masłem śmietankowym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 45 g suszonych moreli
    • 290 g (1,5 szkl.) czerwonej soczewicy
    • 1200 ml bulionu drobiowego
    • 3 pomidory Roma - obrane, oczyszczone z pestek i drobno pokrojone
    • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
    • 0,5 łyżeczki tymianku
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 2 łyżki świeżego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Podsmażyć cebulę, czosnek i morele na oliwie z oliwek. Dodać soczewicę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 30 minut.
    2. Dodać pomidory, doprawić kuminem, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    3. Dodać sok z cytryny. Zmiksować 1/2 zupy w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis