Zapiekanka z ziemniaków z łososiem

    Zapiekanka z ziemniaków z łososiem

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Idealny przepis, kiedy nie masz czasu lub ochoty na wyszukane gotowanie! Proste i smaczne, kiedy pod ręką są ziemniaki i puszka łososia. Spróbuj!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g ziemniaków
    • 2 puszki łososia (po 200 g)
    • 1 cebula
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 szklanka mleka
    • 1 łyżeczka tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C.
    2. Ziemniaki ugotować (można mikrofalować przez 3-4 minuty pod przykryciem).
    3. Łososia rozdrobnić widelcem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
    4. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Przełożyć na łososia.
    5. Ziemniaki zetrzeć na tarce (najlepiej od razu do naczynia, dzięki temu zapiekanka będzie puszysta).
    6. Majonez wymieszać z mlekiem. Dodać tymianek, sól i pieprz. Wyłożyć na wierzch ziemniaków.
    7. Piec przez 20-25 minut, na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis