Mini pierożki z kurczakiem

    Mini pierożki z kurczakiem

    7polubień


    Zrobione przez 165 osób

    Te pierożki są świetną przekąską i są na pewno warte całego tego wysiłku, bo tak wspaniale smakują! Jeśli chcesz je przygotować jako szybkie przekąski, możesz je upiec, a następnie zamrozić i później podgrzać w temperaturze 190°C przez 5-7 minut.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
    • 3 łyżki masła
    • 250 g rozdrobnionego, gotowanego mięsa z kurczaka
    • 3 łyżki bulionu drobiowego
    • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 85 opakowanie (80 g) serka śmietankowego, pokrojonego w kostkę
    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
    • 225 g schłodzonego masła
    • 5 łyżek zimnej wody

    Sposób przygotowania

    1. Na dużej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać kurczaka, bulion drobiowy, sól czosnkową, przyprawę do kurczaka, pieprz i serek śmietankowy. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    3. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i papryką, dodać masło pocięte na kawałki i mieszać, aż mieszanina zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Stopniowo dodawać wody, mieszając widelcem i formując z ciasta kulę.
    4. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 1,5 mm. Wyciąć krążki o średnicy ok. 6 cm. Rozwałkować skrawki i ponownie wyciąć krążki - postępować tak aż zużyte zostanie całe ciasto.
    5. Za pomocą łyżeczki nałożyć kupkę farszu na połowie każdego krążka. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i złożyć krążki, przykrywając ciastem nadzienie tak, by powstał kształt półksiężyca. Krawędzie docisnąć widelcem by się skleiły. Ponakłuwać wierzch każdego pierożka widelcem, aby stworzyć ujście pary.
    6. Położyć pierożki na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 190°C przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż osiągną złoty kolor.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis