Rosyjska szarlotka

    Rosyjska szarlotka

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 13 osób

    Tradycyjny rosyjski sposób na ciasto z jabłkami czyli szarlotkę. Lekkie, niezbyt słodkie, doskonałe do herbaty lub kawy!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 5-6 jabłek (kwaskowate są najlepsze)
    • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • cynamon do smaku (opcjonalnie)
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • bułka tarta do foremki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
    2. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć w foremce. Posypać rodzynkami.
    3. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas miksując. Dodać cynamon i wanilię. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
    4. Ciasto rozprowadzić na jabłkach. Piec przez około 40 minut. Sprawdzić wykałaczką czy już jest gotowe.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis