Rolada z makiem

Pyszna drożdżowa rolada z aromatycznym nadzieniem - mak, miód, rodzynki i orzechy. Rewelacyjna nie tylko na Święta.

Travinka

Składniki

ilość sztuk: 2 rolady

  • 14 g (5 łyżeczek) drożdży suszonych (lub 50 g świeżych)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła, roztopionego
  • Nadzienie
  • 2 szklanki maku
  • mleko do namoczenia maku
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 białka

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut aż się spienią.
  2. Dodać cukier (1/2 szklanki) i skórkę cytrynową. Stopniowo, po jednym na raz, dodać jajka, a następnie żółtka, stale mieszając trzepaczką. Dodać sól.
  3. Stopniowo dodawać mąkę, około 5 szklanek. Dodać roztopione masło i zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
  4. Jeśli ciasto jest klejące, należy dodać więcej mąki. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  5. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak wsypać do rondelka i namoczyć w mleku (dodać tyle mleka, aby przykryło mak). Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Odcedzić. Na tym etapie można albo zmiksować mak w blenderze, albo zostawić tak, jak jest. Dodać cukier, miód, rodzynki, orzechy, masło i białka, wymieszać.
  6. Ciasto zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować na płaty o szerokości 25 cm. Na każdy nałożyć połowę nadzienia, zostawiając 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę.
  7. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
  9. Rolady posmarować po wierzchu jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie