Rolada z makiem

    Rolada z makiem

    7polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 11 osób

    Pyszna drożdżowa rolada z aromatycznym nadzieniem - mak, miód, rodzynki i orzechy. Rewelacyjna nie tylko na Święta.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 rolady

    • 14 g (5 łyżeczek) drożdży suszonych (lub 50 g świeżych)
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 5,5 szklanki mąki pszennej
    • 100 g masła, roztopionego
    • Nadzienie
    • 2 szklanki maku
    • mleko do namoczenia maku
    • 4 łyżki cukru kryształu
    • 4 łyżki miodu
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 4 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
    • 50 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 białka

    • 1 jajko do posmarowania wierzchu
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut aż się spienią.
    2. Dodać cukier (1/2 szklanki) i skórkę cytrynową. Stopniowo, po jednym na raz, dodać jajka, a następnie żółtka, stale mieszając trzepaczką. Dodać sól.
    3. Stopniowo dodawać mąkę, około 5 szklanek. Dodać roztopione masło i zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
    4. Jeśli ciasto jest klejące, należy dodać więcej mąki. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
    5. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak wsypać do rondelka i namoczyć w mleku (dodać tyle mleka, aby przykryło mak). Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Odcedzić. Na tym etapie można albo zmiksować mak w blenderze, albo zostawić tak, jak jest. Dodać cukier, miód, rodzynki, orzechy, masło i białka, wymieszać.
    6. Ciasto zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować na płaty o szerokości 25 cm. Na każdy nałożyć połowę nadzienia, zostawiając 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę.
    7. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    9. Rolady posmarować po wierzchu jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis