Smażone ziemniaki z pieczarkami

    Smażone ziemniaki z pieczarkami

    5polubień
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne wegetariański dodatek do obiadu albo na przykład danie na kolację: ziemniaki usmażone z pieczarkami i kwaśną śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 ziemniaków
    • 3 łyżki masła
    • 250 g pieczarek
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 pęczek pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ziemniaki mikofalować przez 2 minuty (pod przykrywką).
    2. Pokroić w okrągłę plasterki (bez obierania).
    3. Na patelni roztopić masło i usmażyć ziemniaki na dużym ogniu na chrupiąco.
    4. Pieczarki pokroić w plasterki lub na ćwiartki (jeśli są małe). Nie trzeba ich myć, wystarczy oczyścić ściereczką. Dodać na patelnię i smażyć przez kilka minut.
    5. Dodać śmietanę, sól i pieprz, przykryć i smażyć przez 5-10 minut.
    6. Na 2 minuty przed końcem smażenia dodać czosnek i pietruszkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis