Sałatka zielona - bób + rukola

    Sałatka zielona - bób + rukola

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zdrowe i proste danie: sałatka z rukolą, sałatą, ugotowanym bobem i pestkami z dyni i słonecznika, z wyśmienitym sosem!

    pieklo Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • kilka garści rukoli
    • kilka garści sałaty cukrowej lub mix sałat
    • 30 dag bobu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 0,5 szklanki pestek z dyni i słonecznika
    • sól i pieprz do smaku
    • Sos
    • 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
    • 1 łyżka musztardy miodowej
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • listki bazyli do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Umyj sałaty i rukolę. Osusz i rozłóż na talerzach.
    2. Ugotuj bób - tak, żeby łatwo go można było obrać.
    3. Bób usmaż na łyżce oliwy z oliwek.
    4. Pestki dyni i słonecznika przyrumień na suchej patelni.
    5. Przygotuj sos: 3 łyżki oleju lnianego wymieszaj z łyżką musztardy miodowej i łyżką octu winnego.
    6. Pestki i bób rozłóż na sałacie, po czym polej wszystko sosem. Udekoruj listkami bazylii.
    7. Otwórz butelkę białego wina, włącz ulubioną płytę i zjedz sałatkę :)

    rada

    Obieranie bobu jest najmniej przyjemnym momentem - polecam znaleźć pomocnika, chyba, że masz dużo cierpliwości.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam:)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis