Szybka strucla z jabłkami
1 / 1 Zdjęcie:  nt_bella
Następne

Szybka strucla z jabłkami

Pyszna i bajecznie prosta wersja strucli z jabłkami z francuskiego ciasta. Wystarczy rozmrozić ciasto i zawinąć w roladę wraz z nadzieniem!

nt_bella

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
  • 500 g jabłek
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 150 g cukru
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, roztrzepane
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Ciasto rozmrażać przez 30 minut.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a resztę pokroić w drobną kostkę. Dodać rodzynki, cukier, orzechy i cynamon, wymieszać.
  4. Ciasto rozwinąć, posypać mąką, lekko rozwałkować i zaznaczyć trzy równe części. Nadzienie wyłożyć na środkową część. Przykryć częścią znajdującą się z prawej strony. Posmarować jajkiem i przykryć częścią znajdującą się z lewej. Na wierzchu zrobić kilka ukośnych nacięć.
  5. Wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem.
  6. Piec przez 25-30 minut.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie