Żołądki drobiowe z pieczarkami

    Żołądki drobiowe z pieczarkami

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 10 osób

    Pyszne danie - żołądki drobiowe duszone z pieczarkami w sosie śmietanowym. Można podawać z ziemniakami, kaszą lub z chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g żołądków drobiowych
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 2 cebule, posiekane
    • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 liście laurowe
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Żołądki opłukać i pokroić na małe kawałki.
    2. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić żołądki, przełożyć do garnka o grubym dnie.
    3. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Przełożyć do garnka z żołądkami. Dodać bulion (lub wodę) - tyle, aby je przykryło. Doprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe.
    4. Dusić pod przykryciem przez około godzinę. Od czasu do czasu sprawdzić ile jest sosu, w miarę konieczności dolać odrobinę wody.
    5. 10-15 minut przed końcem duszenia dodać śmietanę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis