Zupa minestrone z pesto

    Zupa minestrone z pesto

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczna i pożywna zupa pochodząca z kuchni włoskiej. Dużo warzyw z dodatkiem aromatycznego sosu pesto i makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 litra bulionu warzywnego
    • 3 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1 cukinia
    • 2 łodygi selera
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 2 pomidory
    • 1 pęczek pietruszki, posiekanej
    • 200 g białej fasoli z puszki
    • 150 g drobnego makaronu
    • 3 łyżki pesto
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku zagotować bulion (można samą wodę).
    2. Ziemniaki, marchewkę i cukinię pokroić w kostkę. Selera pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu.
    3. Na maśle podsmażyć cebulę i dodać do zupy.
    4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Dodać posiekaną pietruszkę.
    5. Do zupy dodać fasolę i makaron. Gotować przez kolejne 5-7 minut, aż makaron będzie al dente.
    6. Na końcu dodać pesto i dobrze wymieszać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis