Mini bezy

    Mini bezy

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 68 osób

    Te chrupiące smakołyki są wyśmienite z kawą lub ze śmietaną jako deser. I mają niską zawartość tłuszczu! Wanilię można zastąpić 2 łyżeczkami kawy instant lub 1,5 łyżki kakao. Kawowe pocałunki świetnie smakują złożone i przełożone rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą. Te z wanilią są pyszne z bitą śmietaną, a czekoladowe jako ciasteczka do kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 białka
    • 100 g (1/2 szkl.) bardzo drobnego cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wyłożyć dużą blachę do pieczenia pergaminem.
    2. W dużej misce ubić białka by piana była sztywna, ale nie sucha. Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż odrobina piany będzie w palcach gładka, a nie ziarnista. Dodać wanilię, wymieszać. Nakładać szprycą lub łyżką małe porcje na blachę i piec 35 minut aż bezy będą suche, ale nie brązowe. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do ostygnięcia w piekarniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis