Kurczak z oliwkami

    Kurczak z oliwkami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo smaczne i proste danie z kurczaka w stylu greckim. Można tak przygotować pierś lub udka i smakują wspaniale.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka kuminu
    • 1 łyżeczka papryki
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 800 g piersi z kurczaka ze skórą (lub udek)
    • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki soku z cytryny
    • 1/2 szklanki zielonych oliwek, posiekanych
    • 1/2 szklanki czarnych oliwek, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C.
    2. W miseczce wymieszać kumin z papryką, kurkumą, solą, pieprzem i czosnkiem. W mieszance obtoczyć kurczaka.
    3. Kurczaka ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym.
    4. Bulion wymieszać z sokiem z cytryny i mąką. Polać kurczaka, a wierzch posypać oliwkami.
    5. Piec przez około godzinę.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis