Ciastka ryżowe z migdałami

    Ciastka ryżowe z migdałami

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatne, lekkie ciastka zrobione z dodatkiem mąki ryżowej. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 24 ciastka

    • 220 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka mleka
    • 2 szklanki mąki ryżowej
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Lukier
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 łyżka soku pomarańczowego
    • 2 łyżki migdałów w płatkach do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Masło utrzeć z cukrem na puszytą masę.
    2. Dodać żóltko i mleko, zmiksować.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do reszty składników. Zarobić ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    5. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce i piec przez 15-20 minut.
    6. W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier z sokiem.
    7. Przestudzone ciastka dekorować lukrem i płatkami migdałów.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis