Cytrynowe oponki

    Cytrynowe oponki

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne i proste ciasteczka w stylu włoskim. Delikatne i pachnące cytryną, z lukrem z soku z limonki.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 2 łyżki maślanki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 50 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 jajko
    • Lukier
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 łyżki soku z limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C.
    2. Maślankę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
    3. Mąkę zmiksować z masłem, dodać cukier puder i skórkę z cytryny.
    4. Jajko lekko roztrzepać i dodać do ciasta.
    5. Dodać maślankę z proszkiem i zarobić ciasto.
    6. Z ciasta odrywać małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować wałek i zlepiać jego końce tak, aby powstał pierścień. Czynność powtarzać do wykorzystania całego ciasta. Układać na blaszce.
    7. Piec przez 20 minut.
    8. W międzyczasie przygotować lukier: cukier puder wymieszać z sokiem. Smarować nim przestudzone ciastka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis