Makaroniki kokosowe z cytrynowym lukrem

    Makaroniki kokosowe z cytrynowym lukrem

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne ciasteczka kokosowe, pieczone z dodatkiem kwaśnej śmietany. Niektórym mogą wydać się zbyt słodkie, ale są bardzo smaczne!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 białko
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • Lukier
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 szklanka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    2. Białka ubić na sztywno.
    3. Wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem i wanilią. Dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
    4. Na blaszkę nakładać łyżką okrągłe ciastka.
    5. Piec przez 25 minut aż będą złociste.
    6. Lukier

    7. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Rozprowadzać na przestudzonych ciasteczkach.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    W opisie jest mowa o śmietanie, po czym w składnikach występuje mleko skondensowane. W składnikach podane 1. białko ( tylko ?), w w sposobie wykonania pisze ubij białka. Przepis nieprecyzyjny, dlatego nie skorzystam - 21 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis