Migdały prażone z cynamonem

    Migdały prażone z cynamonem

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 672 osoby

    Oto prosty pomysł na przekąskę na każdą świąteczną imprezę.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 białko jaja kurzego
    • 1 łyżeczka zimnej wody
    • 570 g całych migdałów
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 120°C. Lekko wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 25x38 cm.
    2. Lekko ubić białko, dodać wodę i ubijać dalej, aż powstanie piana, ale nie sztywna. Dodać migdały i mieszać, aż dobrze się pokryją. Wymieszać cukier z solą i cynamonem, i posypać tą mieszanką migdały. Podrzucać lekko naczyniem, by migdały się dobrze pokryły, a następnie wykładać równomiernie na przygotowaną blachę.
    3. Piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku, od czasu do czasu mieszając, aż migdały uzyskają złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis