Naleśniki z dżemem jagodowym

    Naleśniki z dżemem jagodowym

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 10 osób

    Naleśniki zazwyczaj robię na obiad, ale w niedzielny poranek jest więcej czasu, więc można zaserwować naleśniki na słodko.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • kilka kropel aromatu śmietankowego
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • olej
    • 1 szklanka wody
    • dżem np. jagodowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wbić do miski miksera jajka, dodać mleko, szczyptę soli, cukier, aromat, dobrze zmiksować. Następnie dodać mąkę, 1 łyżkę oleju i miksować na wolnych obrotach, stopniowo dodając wodę (ciasto powinno być lekko rzadkie).
    2. Odstawić ciasto na 15 minut. Podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona. Naleśniki smażyć z obu stron.
    3. Smarujemy ulubionym dżemem (u mnie tegoroczny dżem jagodowy). Można polać jogurtem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Dobre tylko ja dodałam bitą śmietanę i użyłam dżemu truskawkowego - 10 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis