Sos kurkowy z kaszą gryczaną

    Sos kurkowy z kaszą gryczaną

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Sezon na kurki w pełni, dlatego zrobiłam sos, który uwielbiam i do którego pasuje w zasadzie wszystko. Tym razem z dodatkiem kaszy gryczanej.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g kaszy gryczanej prażonej
    • 1 duża cebula
    • olej
    • 2 szklanki kurek
    • 2/3 szkl. bulionu grzybowego rozrobionego z kostki grzybowej
    • ziele angielskie
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki śmietany
    • natka pietruszki, posiekana (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Gotujemy kaszę gryczaną do miękkości.
    2. Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. Dodajemy oczyszczone kurki (większe kroimy drobniej). Smażymy kilka minut, podlewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, sól, pieprz i dalej dusimy na małym ogniu.
    3. W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlewamy do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
    4. Podajemy sos kurkowy na kaszy gryczanej.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis