Makaron fettucine z pomidorami, oliwkami i kozim serem

    Makaron fettucine z pomidorami, oliwkami i kozim serem

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniałe i bogate w smaki danie inspirowane kuchnią włoską. Makaron fettucine (wstążki) ze smażonymi pomidorami, oliwkami, i z dodatkiem sera koziego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu wstążki
    • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 100 g czarnych oliwek
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 150 g sera koziego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. Na patelni roztopić masło i podsmażyć pomidory. Dodać czosnek i oregano, i smażyć przez 1-2 minuty.
    3. Dodać oliwki i wymieszać.
    4. Dodać makaron i podsmażyć na rumiano z warzywami. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Dodać pokruszony ser, wymieszać i poczekać, aby zaczął się lekko topić. Od razu podawać, posypując cebulką.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis