Cukinia nadziewana warzywami

Wspaniały przepis na faszerowaną cukinię. Podsmażone pomidory, cebula i marchewka wymieszane z kozim serem i upieczone w cukinii.

nt_bella

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 cukinie
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 pomidory, posiekane
  • 2 marchewki, starte
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 150 g sera koziego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Cukinie przekroić w poprzek na 3 części (ma wyglądać jak pieńki). Delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając 1,5 cm od spodu.
  3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Posolić, dodać pomidory i smażyć przez kilka minut.
  4. Dodać startą marchewkę. Posiekać wydrążony miąższ z cukinii i dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Dodać czosnek i oregano, smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
  5. Ser kozi rozkruszyć tak drobno, jak się da (jest miękki więc nie będzie łatwo). Dodać do nadzienia i wymieszać.
  6. Za pomocą małej łyżeczki napełniać cukinie i układać w naczyniu żaroodpornym (może być na blaszce).
  7. Piec przez 30-35 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie