Cukinia nadziewana warzywami

    Cukinia nadziewana warzywami

    8polubień
    55min.


    Zrobione przez 8 osób

    Wspaniały przepis na faszerowaną cukinię. Podsmażone pomidory, cebula i marchewka wymieszane z kozim serem i upieczone w cukinii.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 cukinie
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 pomidory, posiekane
    • 2 marchewki, starte
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 150 g sera koziego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Cukinie przekroić w poprzek na 3 części (ma wyglądać jak pieńki). Delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając 1,5 cm od spodu.
    3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Posolić, dodać pomidory i smażyć przez kilka minut.
    4. Dodać startą marchewkę. Posiekać wydrążony miąższ z cukinii i dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Dodać czosnek i oregano, smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
    5. Ser kozi rozkruszyć tak drobno, jak się da (jest miękki więc nie będzie łatwo). Dodać do nadzienia i wymieszać.
    6. Za pomocą małej łyżeczki napełniać cukinie i układać w naczyniu żaroodpornym (może być na blaszce).
    7. Piec przez 30-35 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis