Migdałowo-malinowe kruche ciasteczka z dziurką

    Migdałowo-malinowe kruche ciasteczka z dziurką

    7polubień
    48min.


    Zrobione przez 1937 osób

    Kruche ciasteczka z dziurką wypełnione dżemem malinowym i polane lukrem.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 135 g (2/3 szklanki) cukru
    • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 170 g (1/2 szklanki) dżemu z malin (bez pestek)
    • Lukier
    • 60 g (1/2 szklanki) cukru pudru
    • 3/4 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 1 łyżeczka mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 48min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W średniej misce utrzeć masło z cukrem aż powstanie gładka masa. Dodać 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego. Mieszając dodawać mąkę, aż ciasto się dobrze połączy. Formować z ciasta kulki o średnicy 4 cm i kłaść je na niewysmarowaną blachę do pieczenia ciastek. W środku każdej z kulek zrobić niewielki dołek kciukiem lub innym palcem, a następnie napełnić go dżemem.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 14 do 18 minut, lub do czasu aż ciastka będą lekko rumiane. Pozostawić na 1 minutę na blasze by ostygły.
    4. W średniej misce wymieszać na gładka masę cukier puder z 3/4 łyżeczki aromatu migdałowego i mlekiem. Delikatnie polewać ciepłe ciasteczka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis