Musaka z bakłażanem

    Musaka z bakłażanem

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo smaczne i proste danie z kuchni greckiej. Doskonałe dla wszyskich miłośników bakłażana i warzyw!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 bakłażany
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 papryka, pokrojona w plastry
    • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szklanka mleka
    • 2 łyżki mąki
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 200 g sera żółtego, startego
    • 1 pęczek bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Bakłażana pokroić w plastry, zanurzyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut.
    3. Odcedzić wodę, a bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w 2 łyżkach mąki i smażyć na oliwie przez 1-2 minuty.
    4. W międzyczasie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać paprykę i pomidory, i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Przygotować sos: wymieszać 2 łyżki mąki z mlekiem, dodać gałkę i zagotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać ser i wymieszać.
    6. W naczyniu do pieczenia układać następujące warstwy: bakłażan, sos, warzywa z patelni, liście bazylii, ponownie bakłażan... i tak do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być sos.
    7. Piec przez 35 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis