Risotto z kalmarami i kukurydzą

    Risotto z kalmarami i kukurydzą

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wspaniałe danie z kombinacją ryżu, owoców morza i kukurydzy. Proste do przygotowania, a niezwykle smaczne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 szklanka kukurydzy (świeżej lub mrożonej)
    • 1 szklanka ryżu arborio
    • 500 g kałamarnicy (świeżej lub mrożonej)
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła
    • świeża natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać kukurydzę.
    2. Ryż opłukać i dodać do warzyw. Dolać odrobinę wody. Risotto nie gotuje się długo, ale wymaga uważnego dodawania wody po trochę, gdy wcześniejsza porcja zostanie już wchłonięta.
    3. Ryż gotować przez 10-15 minut, aż będzie miękki.
    4. Kalmary opłukać i pokroić na krążki. Dodać do ryżu i wymieszać, aby kałamarnica była na dnie patelni. Nie należy dopuścić, aby kalmary się za bardzo skurczyły, bo będą gumowate.
    5. Posypać solą, pieprzem i posiekaną pietruszką. Dodać masło, wymieszać i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis