Zupa krem z zielonych szparagów

    Zupa krem z zielonych szparagów

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 8 osób

    Smaczna zupa o kremowej konsystencji. Jest w niej mleko kokosowe i grzanki z ciemnego pieczywa - co sprawia, że jest naprawdę niezwykła.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 5 dużych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 1 wiązka zielonych szparagów, pokrojonych na kawałki
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki vegety
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 4-5 ząbków czosnku
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • 2 łyżki masła
    • 5 kromek czerstwego ciemnego chleba, pokrojonego w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę, dodać ziemniaki, szparagi i przyprawy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
    2. Dodać mleczko kokosowe i gotować przez kolejne 2 minuty, zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
    3. Przestudzoną zupę zmiksować w blenderze.
    4. Na patelni roztopić masło i podsmażyć kawałki chleba, aż będą rumiane.
    5. Zupę podawać z garznkami.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis