Dip z bakłażana

    Dip z bakłażana

    2polubienia
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Któż nie lubi bakłażana? To prosty przepis na dip, czyli puree z pieczonego bakłażana z pomidorami i podsmażoną cebulą oraz marchewką. Pysznie smakuje jako sos, dodatek do mięs i warzyw, albo na kanapki.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 bakłażany, przekrojone wzdłuż na pół
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 marchewki, starte
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1/4 łyżeczki pokruszonej papryczki chili
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę i ułożyć bakłażana przekrojoną stroną do dołu. Piec przez 20-25 minut. Najlepiej piec na ustawieniu "grill", ponieważ przypieczona skórka doda więcej aromatu.
    2. W międzyczasie podsmażyć na oleju cebulę i marchewkę, aż zmiękną.
    3. Bakłażana obrać i pokroić. Przełożyć do blendera, dodać cebulę z marchewką i pomidory, zmiksować na gładko.
    4. Masę przełożyć na patelnię i podsmażyć na oleju. Dodać chili i koncentrat pomidorowy. Smażyć, aż trochę odparuje.
    5. Na końcu dodać czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis