Dorsz z błękitnym serem

    Dorsz z błękitnym serem

    2polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niesamowicie aromatyczna ryba z serem pleśniowym z dodatkiem pomidorów podsmażanych na maśle i posypanych serem kozim.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 100 g błękitnego sera, pokrojonego w plasterki
    • 2 pomidory
    • 2 łyżki masła
    • 50 g sera koziego
    • 1/2 łyżeczki oregano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć rybę przez 2 minuty z każdej strony. Na wierzchu położyć ser błękitny, patelnię przykryć i smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż ser się roztopi.
    3. W międzyczasie pomidory pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło i smażyć pomidory przez 1-2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i oregano. Posypać serem kozim.
    4. Rybę ułożyć na talerzu i podawać z pomidorami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis