Migdałowe kruche ciasteczka

    Migdałowe kruche ciasteczka

    25polubień
    45min.


    Zrobione przez 193 osoby

    Kruche ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Pyszne z kawa lub herbatą lub same. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 225 g masła
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) przesianej mąki pszennej
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru kryształu do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużej misce zmiksować masło z 1/2 filiżanki cukru i aromatem migdałowym aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż wszystko się dobrze połączy a ciasto będzie gładkie. Podzielić ciasto na 2 części. Przykryć, włożyć na 2 godziny do lodówki.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C.
    3. Na powierzchni lekko posypanej cukrem rozwałkować ciasto, każdą połowę osobno, do grubości około 1,5 cm. Wyciąć ciasteczka za pomocą foremki o średnicy ok. 6,5 cm . Położyć 2 cm od siebie na niewysmarowanej blasze do pieczenia ciastek. Końcówką drewnianej łyżki lub wyciskarką do ciastek zrobić wgłębienie w środku każdego ciasteczka.
    4. Piec 25 do 30 minut lub do czasu, aż ciastka nabiorą złotego koloru wokół krawędzi. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze. Ostudzić całkowicie na metalowej podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ZuziaPancakeKuklińska
    4

    Dodałam 3 łyżki kakao i piekłam trochę dłużej - przepyszne! - 12 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis