Pieczarki portobello z grilla nadziewane pomidorami

    Pieczarki portobello z grilla nadziewane pomidorami

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczarki portobello są pyszne i mięsiste. Uwielbiam je z grilla na przystawkę. Moje najnowsze odkrycie to nadzienie z pomidorów, sera i oliwek.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pieczarki portobello
    • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • Nadzienie
    • 2 pomidory, posiekane
    • 1/3 szklanki startej mozzarelli
    • 6 oliwek kalamata, pokrojonych w plasterki
    • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • 2 ząbki czosnku, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Z pieczarek usunąć łyżeczką blaszki i odkroić nóżki.
    2. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Posmarować grzyby z obu stron i ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec przez 5-6 minut z każdej strony.
    3. W międzyczasie w miseczce pomidory wymieszać z serem, oliwkami, oliwą, rozmarynem, pieprzem i czosnkiem.
    4. Na upieczone grzyby nałożyć nadzienie i grillować jeszcze przez 3-4 minuty, aż ser się roztopi.

    rada

    Najlepiej grillować grzyby najpierw stroną od dołu, aby później po odwróceniu były gotowe do napełniania nadzieniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis