Klopsy z kapustą po rosyjsku

    (5)

    Prosty sposób na tradycyjne klopsy mięsne z dodatkiem kapusty. Składniki podobne do gołąbków, wykonanie trochę inne, ale danie równie smaczne!


    Zrobione przez 7 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki masła
    • 1 główka kapusty, poszatkowanej
    • 1 marchewka, starta
    • 1 cebula, posiekana
    • 250 g mielonej wieprzowiny
    • 250 g mielonej wołowiny
    • 1/2 szklanki ryżu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 liście laurowe
    • 3 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W rondelku roztopić masło i podsmażyć kapustę na rumiano. Dodać marchewkę i cebulę. Przykryć i dusić przez 10 minut.
    2. Mielone mięso wymieszać z ryżem. Dodać podduszone warzywa, wymieszać. Dodać sól i pieprz.
    3. Z masy formować kulki i układać w garnku.
    4. Koncentrat pomidorowy wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać odrobinę wody aby sos był rzadki i wlać do garnka. Dodać sól, liście laurowe i czosnek. Przykryć i dusić przez 25-30 minut.

    rada

    Danie można przygotować w piekarniku: klopsy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i upiec. W międzyczasie raz odwrócić, żeby ryż się równomiernie upiekł. Jeśli potrzeba, dolać wody.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)