Zrazy z kurczaka z kapustą

    Zrazy z kurczaka z kapustą

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Tradycyjne polskie zrazy, czyli klopsy nadziewane kapustą. Zaskakująco soczyste, pomimo, że zrobione z piersi kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka kapusty, poszatkowanej
    • 3 łyżki masła
    • 500 g filetu z piersi kurczaka
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 pęczek pietruszki
    • 2 kromki chleba, namoczonego w mleku
    • 2 łyżki majonezu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Kapustę włożyć do garnka, przykryć i dusić na małym ogniu na maśle przez 15-20 minut, aż zmięknie. Posolić i odstawić do przestygnięcia.
    2. Kurczaka posiekać w blenderze lub zmielić. Dodać cebulę, czosnek i pietruszkę, zmiksować. Dodać namoczony chleb i zmiksować na jednolitą masę.
    3. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez (dzięki temu danie będzie soczyste).
    4. Łyżkę masy mięsnej ułożyć na dłoni, na to dodać łyżeczkę kapusty. Ścisnąć, aby uformować jednolitą kulkę. Obtaczać w mące i smażyć na oleju przez 5 minut z każdej strony.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis