Proste tiramisu

    Proste tiramisu

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 9 osób

    Bezwątpienia ten przepis to szybsza i prostsza wersja tradycyjnego deseru, ale równie pyszna. Zamiast ciasteczek - jeden biszkopt. Spróbuj!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Krem
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 500 g serka mascarpone
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżki kakao
    • 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić dwie okrągłe lub kwadratowe foremki.
    2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek.
    3. Piec przez 8-10 minut.
    4. W międzyczasie przygotować krem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać 1/2 szklanki cukru i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
    5. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać serek mascarpone i wanilię, dobrze wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    6. Upieczone biszkopty nasączyć kawą. Na jeden biszkopt wyłożyć połowę kremu i posypać 2 łyżkami kakao. Ułożyć na wierzchu drugi biszkopt, rozsmarować pozostały krem i oprószyć kakao.
    7. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis