Waniliowe magdalenki

    Waniliowe magdalenki

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te proste ciasteczka od zawsze goszczą na naszych stołach. Tradycyjnie z kuchni francuskiej, lekkie i bardzo smaczne.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 120 g masła
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka skórki cytrynowej
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.
    3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę.
    4. Dodać mąkę, wanilię i skórkę, wymieszać.
    5. Do masy dodać roztopione masło i wymieszać.
    6. Napełniać foremki muszelki (albo inny kształt).
    7. Piec przez 10 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis