Gołąbki w sosie pomidorowym

    Gołąbki w sosie pomidorowym

    13polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 81 osób

    Tradycyjny przepis na gołąbki z młodej kapusty, z mięsem mielonym i ryżem, polane sosem pomidorowym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej
    • 2 szklanki ryżu
    • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła
    • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • Sos
    • 2 łyżki mąki
    • 1 puszka koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki śmietany 18% lub 12%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody i delikatnie oddzielać liść po liściu. Odkładać na bok.
    2. Jeśli w środku liście są jeszcze twarde, ponownie wrzucić do garnka i chwilę pogotować, aż zmiękną.
    3. Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
    4. W misce wymieszać mięso z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kulki o średnicy około 4 cm i zawijać w liście kapusty.
    5. Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty lub tymi uszkodzonymi. Dodać masło i układać gołąbki ciasno jeden koło drugiego. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, oprószyć solą i pieprzem. Zalać wodą i gotować przez 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
    6. W międzyczasie przygotować sos: mąkę rozmieszać z obrobiną wody. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, wymieszać na jednolity sos. Dodać do gołąbków i zagotować.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis