Biszkopt z kremem i owocami

    Biszkopt z kremem i owocami

    7polubień
    2godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekkie i smaczne ciasto z galaretką i owocami. Można użyć dowolnych owoców i ulubionej galaretki. Ponieważ w kremie są surowe jajka nie nadaje się ono dla kobiet w ciąży i dla małych dzieci.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Biszkopt
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju
    • Krem
    • 6 żółtek
    • 1 jajko
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 1 kostka masła o temperaturze pokojowej
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • Do nasączenia biszkoptu
    • 1/2 szklanki zimnej wody
    • 3 łyżeczki cukru
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny

    • 1 kg owoców (truskawek, malin, porzeczek)
    • 2 opakowania galaretki owocowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

      Biszkopt

    1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Lekko natłuścić i posypać bułką tartą tortownicę o średnicy 30 cm.
    2. Jajka miksować z cukrem przez 3-4 minuty. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, miksować przez kolejne 2 minuty. Dodać olej i wymieszać.
    3. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez 20 minut. Odstawić do przestudzenia.
    4. Krem

    5. Żółtka i jedno całe jajko utrzeć z cukrem pudrem na puszytą masę. Masło utrzeć oddzielnie z cukrem waniliowym. Do masła stopniowo dodawać masę z żółtkami, cały czas ucierając.
    6. Wymieszać składniki na poncz do nasączania biszkoptu.
    7. Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia.
    8. Biszkopt przekroić na dwie warstwy. Dolną lekko naponczować, posmarować połową kremu i przykryć drugim biszkoptem. Naponczować wierzch i rozsmarować na nim pozostały krem. Na wierzchu ułożyć gęsto owoce. Zalać gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis