Placuszki śniadaniowe

    Placuszki śniadaniowe

    6polubień
    15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Proste placki z ciasta podobnego do naleśnikowego, ale zamiast mleka jest w nich śmietana. Są bardzo delikatne w smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 jajka
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
    • olej do smażenia
    • cukier puder do posypania
    • dżem do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W misce jajka zmiksować z mąką, solą i śmietaną na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać ogrobinę mleka.
    2. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką placki. Smażyć z obu stron na rumiano.
    3. Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    IwonaFalińska
    0

    Fajne placuszki, ciekawy smak chociaż za wiele nie różni się od naleśników. - 30 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis